SECŢIUNE DEDICATĂ LANSĂRII DE CARTE

   Vineri, 18 iulie 2014, începând cu ora 19:00, în sala de ședințe a Consiliului Local din Sulina s-a desfășurat o întâlnire a celor pasionați de cunoașterea trecutului localității cu scriitorul Tudose Tatu, ocazie cu care acesta și-a lansat ultima sa carte: „Orașul cu prea puține muieri de iubit“.

Startul maratonului
Imagine din timpul prezentării


   Cunoscându-l pe autor, titlul cărții nu ne induce în eroare, știind că e doar pretextul ce incită, invitând la cunoașterea cuprinsă în paginile acesteia, dezvăluind un mod de viață surprinzător pe o insulă a Deltei Sulina.

 
Restaurare si consolidare catedrala
Primul autograf al întâlnirii   Am putut descoperi, ca de fiecare dată, un autor documentat, ce reușește să cuprindă în expozeul său o imagine plastică a unei perioade din istoria localității și a spațiului înconjurător, folosind date concrete, asemenea unor tușe bine trasate într-un tablou, puse în valoare de adnotările cu care le-a înconjurat, luminând expunerea în culorile vii ale unui veac tumultuos.

 
La malul marii
Autorul numărând argumentele în sprijinul afirmațiilor sale

  Ceea ce am remarcat ca fiind comun tuturor prezentărilor de carte susținute de același autor, este capacitatea acestuia de a înfățișa segmentele de timp și spațiu în contextul mai larg al intereselor marilor imperii, ce-și disputau zonele de influență.

 
Restaurare si consolidare catedrala
Coperta cărții
   Răsfoirea paginilor acestei cărți transformă curgerea liniară a timpului într-o plimbare printre piesele în mișcare ale unui carusel al detaliilor, cu suișuri și pante abrupte, cu pauze între punctele culminante, bine marcate prin intermediul datelor calendaristice.

 
Cursa de maraton
Întâlnire pentru o prezentare de carte sau o lecție de istorie ?   Mulțumită efortului asiduu depus de autor de-a lungul anilor, avem acum acces la un trecut abandonat în brațele uitării, ascuns în stivele de documente ale arhivelor lumii.

 

   Cităm din paginile cărții un fragment referitor la populația Sulinei în anul 1858: „Oricum este dificil de a descoperi o populație mai plină de viață ca aceasta; fiecare individ poartă pe chipul său pecetea naționalității sale, și s-ar putea chiar spune a caracterului său, inteligenței și temperamentului său...“

   În încheiere menționăm titlurile mai multor volume ale aceluiași autor Tudose Tatu, ce cuprind în paginile lor descrieri ale localității Sulina, ale locuitorilor acesteia și ale împrejurimilor, cu accent pe problematica desfășurării activității de navigație pe Dunărea Maritimă de-a lungul anilor:

  • Cărți vechi, corăbii, reiși, neguțători și diplomați Dunărea de Jos. 1745 1856;
  • Sulina Asalturi însângerate;
  • Farul bătrân de Sulina Adevărul dezvăluit;
  • Cheia Dunării împărătești Sulina cea mâlită.
    Copyright Primaria orasului Sulina 2008