Sectiune dedicatĂ ilustrĂrii VIZITEI BRICULUI "MIRCEA"

   În portul Sulina acostează zilnic diverse nave şi ambarcaţiuni, atât maritime cât şi de navigaţie interioară.

Bricul Micea la Sulina


   Obişnuim să privim aceste mari structuri din metal, creaţii ale inginerilor navalişti, transpuse în forme plutitoare de „artizanii” şantierelor navale, intuind „hergheliile” cailor putere ascunse sub punţile acestora, nărăvaşe maşinării gata de a le propulsa pe întinsul apelor.
Bricul Micea la Sulina   Recenta vizită a bricului „Mircea” în portul Sulina, derulată în perioada 27 - 31 iulie 2012, ne-a arătat multora dintre noi o altă perspectivă asupra sistemului de propulsie a navelor, oferindu-ne „pe viu” posibilitatea de a vedea de-a lungul acestor câteva zile complicata dar frumoasa arboradă care, împlinită de velatură, a constituit baza deplasării navelor pe suprafaţa apelor şi de-a lungul istoriei marinei.


Bricul Micea la Sulina


   Şi iată, din când în când, obişnuitul se transformă în neobişnuit, aţâţând curiozitatea şi încântând ochiul cu suprapunerea unei imagini reale peste vechile stampe ce au ilustrat portul Sulina de odinioară.
Bricul Micea la Sulina  Vizitele la bordul acestui bric se transformă în interesante ore de instruire tehnică, magice prin cadrul în care se desfăşoară, permiţând întoarcerea în timp, într-o istorie comună a ambarcaţiunilor cu vele şi a „Porto-Franco”ului sulinean de odinioară.

Bricul Micea la Sulina
  Pentru cei ce au fost norocoşi să fi vazut instruirea practică a cadeţilor, care - asemenea unor rândunele ce-şi ciripesc destinul de la înălţimea vergilor - învaţă să mânuiască velatura în semn de profund respect pentru tehnica îmblânzirii vantului, imaginea va rămâne vie mult timp, amintind de trăsături precum curajul, seriozitatea şi spiritul de echipă pe care le cultivă şi le înnobilează o veche ocupaţie, cea a marinăriei.


Bricul Micea la Sulina


  A fost, de asemenea, o bună ocazie de a le reaminti celor tineri că unele dintre cele mai vechi meserii ale acestor locuri s-au împletit cu arta navigaţiei şi, odată cu acest mesaj, să le insufle un gând, un imbold, hrană pentru visurile lor neîmplinite încă, legate de călătorii peste apele ce despart continente şi aşteaptă să fie înfruntate, iar şi iar...


    Copyright Primaria orasului Sulina 2008