SecȚiune dedicată Sărbătorii Scrumbiei - 2017

   În data de 23 aprilie 2017 a avut loc la Sulina prima ediție a unei manifestări cultural-artistice intitulată „Sărbătoarea scrumbiei albastre“.

Inmanarea diplomelor de participare
Înmânarea diplomelor de participare   Organizarea unei astfel de sărbători dedicată scrumbiei face parte din eforturile depuse de către autoritatea locală pentru păstrarea tradițiilor locale.


Imagine din timpul spectacolului
Imagine a unui stand de prezentare   Sărbătoarea a avut ca  scop realizarea unei întâlniri a locuitorilor cu muzica, dansul și gastronomia tradițională reunite într-un cadru organizat.
Imagine din timpul spectacolului
Imagine din timpul spectacolului


   Toate acestea s-au desfășurat în locul amenajat în fața clădirii Palatului C.E.D. din Sulina, spațiul pus la dispoziția participanților fiind dotat cu standuri de prezentare, bănci și mese unde au putut fi degustate produsele prezentate.


Trofeul sarbatorii
Trofeul sărbătorii
   Însă, principalul sărbătorit a fost scrumbia de Dunăre, cea a cărei sosire marchează primăvara în fiecare an.

Imagine din timpul spectacolului
Preparate din scrumbie   Scrumbia a asigurat desfătarea deplină a simțurilor olfactive și a celor gustative, preparatele expuse pentru degustare subliniind din plin aceasta.Imagine din timpul spectacolului
Imagine din timpul spectacolului   Alături de formațiile din Sulina, la manifestare au fost prezente formații din localitățile Sf. Gheorghe, Crișan, Caraorman și Letea.


Imagine din timpul spectacolului
Imagine din timpul spectacolului   Fiecare dintre aceste formații au avut în componență bucătari cu experiență, dar și artiști amatori ce au bucurat asistența cu programele prezentate pe scena sărbătorii.


Imagine din timpul spectacolului
Imagine din timpul slujbei religioase
   Programul acestei manifestări a cuprins în deschidere, o slujbă religioasă, după care scena sărbătorii a găzduit evoluția mai multor grupuri de dansatori și interpreți vocali.
Imagine din timpul spectacolului
Pregătirea scrumbiei pe grătar


   În tot acest interval grătarele de scrumbie au sfârâit, iar fumul îmbietor a gâdilat nările participanților, stârnind poftele satisfăcute de oferta gastronomică expusă pe standurile de prezentare.


Imagine din timpul spectacolului
Preparate din scrumbie   Ploaia a fost prezentă episodic, parcă pentru a sublinia faptul că anotimpul prezenței scrumbiei este și cel al schimbărilor rapide, al începuturilor de drum și al speranțelor renăscute.

Imagine din timpul spectacolului
Preparate din scrumbie


   Sărbătoarea scrumbiei a fost și prilejul de a remarca importanța economică a unei ocupații tradiționale, cea a pescuitului, cu accent pe specificul pescuitului de scrumbie desfășurat pe perioada periplului acesteia prin acest areal ce împletește specificul maritim cu cel fluvial.
Imagine din timpul spectacolului
Preparate din scrumbie

   La finalul sărbătorii, cu toții, reprezentanți oficiali și participanți la manifestare, au subliniat faptul că acest prim pas - sărbătoarea aflându-se la prima ediție - trebuie să se repete în fiecare an, îmbogățind lista manifestărilor cultural-tradiționale pe care le găzduiește anul orașul Sulina.Imagine din timpul spectacolului
Imagine din timpul spectacolului

   A fost o frumoasă sărbătoare a primăverii, dedicată prezenței scrumbiei în apele ce ne înconjoară, a împletirii tradițiilor legate de acest eveniment anual cu nevoia creșterii responsabilității față de mediul care, iată, ne oferă atât hrană, cât și numeroase ocazii de a-l sărbători.
A consemnat Dănuț Chiriac

    Copyright © Primaria orasului Sulina 2008