Sectiune dedicata unei plante rare - volbura de nisip

   Delta Dunarii - biom compus din mai multe ecosisteme cu particularitati deosebite este o regiune tanara ce isi continua expansiunea, fiind gazda unei flore si a unei faune diversificate, cu multe specii rare.

Volbura inflorita
Volbura de nisip inflorita

   Volbura de nisip cu floare alba (Convolvulus persicus), mare iubitoare a dunelor de nisip situate in preajma tarmului marii, este una dintre aceste specii rare.


   Cunoscuta in trecut sub denumirea de "ceai pescaresc", datorita proprietatilor emoliente planta avea menirea de a obloji lipovenii si turcii ce pregateau ceaiuri contra bolilor de piept, cu precadere in sezonul de iarna insotit de obicei de raceli si tuse.


   Pentru unii, ceaiul din volbura de nisip constituia si un remediu bun impotriva insomniilor.


   Interesant este de remarcat faptul ca aceasta planta era cunoscuta in plan stiintific inainte de anul 1915 intr-un loc din apropierea Constantinopolului. In anul respectiv trei cercetatori, Traian Savulescu, Ioan Borcea si Constantin Petrescu, descopera (in mod independent unul de altul) prezenta acestei plante in zonele nisipoase ale litoralului romanesc.

Imprejmuire volbura
Activitati de intretinere a zonei protejate

   Primaria orasului Sulina a identificat prezenta acestei plante la nord de plaja Sulina si a desfasurat actiuni de imprejmuire si semnalizare a acestor areale in vederea ocrotirii acesteia, cu atat mai mult cu cat volbura de nisip se afla rubricata in categoria plantelor rare din „Lista rosie a plantelor superioare din România”, publicata în 1994 (Oltean et al).


   Termenul de lista rosie folosit pentru denumirea acestui gen de lucrare dedicata speciilor aflate in pericol subliniaza prin intermediul culorii existenta vulnerabilitatii, a pericolului ce pandeste speciile cuprinse in interiorul acestor documente.


   Pentru intelegerea importantei pe care trebuie sa o acordam ocrotirii acestei plante este bine sa avem in vedere faptul ca statutul de planta rara de care se bucura volbura de nisip este rodul intelegerii amenintarilor ce planeaza asupra acesteia, asemenea pericolului ce ameninta alte mii de specii principale de pe suprafata pamantului.

Volbura de nisip
Volbura de nisip

   Cunoasterea acestor pericole si amenintari se bazeaza pe derularea continua a unui complex proces de evaluare externa, bazat pe schimburi de informatii intre oamenii de stiinta in urma cercetarilor efectuate de catre acestia.


   Toate aceste cercetari sunt incluse in lucrari de mare anvergura in care sunt conspectate informatiile asupra pericolelor ce ameninta speciile de plante si animale, diversele habitate ale acestora, nevoile specifice cu caracter ecologic, precum si planurile si masurile concrete intreprinse in vederea conservarii acestor specii.


   In raport de arealul studiilor efectuate, aceste liste rosii pot avea un caracter national ori regional, vizand flora ori fauna aflata in pericol intr-o anumita zona.

    Copyright © Primaria orasului Sulina 2008