Invitatie la Sulina

   Sulina este o poveste perpetuă, născută pe sedimente purtate de ape și neînțelese suflete de „olandezi zburători”. Câte priviri spre mereu plimbătoarea apă a Dunării, câte jurăminte de iubire veșnică rostite în preajma imensității mării, câte saluturi și câte urări de rămas bun schimbate între călători și localnici, toate și-au găsit rostul aici, adunându-se pe aceste maluri fierbinți, bronzate de soarele verii sau răscolite de vânturile iernii.

...

   Amintirile fiecaruia dintre noi, urme de pași pierdute pe nisipul spălat de undele fluviului și valurile mării, sunt doar o continuare a acestei veșnice povești.

...

   Fie nevoia, fie curiozitatea, fie spiritul necugetat de aventură, au făcut ca la acest capăt de lume să se dezvolte o așezare pestriță, ca o inima bătându-și ritmul pe aceasta limbă de pământ situata între ape, raportându-se la interesele, mereu străine, ale unora, ale altora... când torcând a bunăstare, când prevestindu-și finalul năpădit de aritmie și iar... și iar, într-un carusel al altui timp, parcă neutru, peste care se așterne încet un voal satinat, ca un dulce somn al uitării izvorât din paginile îngălbenite ale unui jurnal de amintiri.

...

   Aici, totul a fost și continuă să fie legat de ape. Ca un facut, viața în Sulina e când o idee, când un scop bine conturat și, de cele mai multe ori, o dulce beție cu nectarul izolării din care unii nu se mai trezesc pentru a-și trăi mahmureala. Căci traiul pe această insulă nu a fost și nici nu este totdeauna ușor.

...

   Să fii prizonierul apelor ce te înconjoară este greu, sentimentul de protecție al șanțului de apă din jurul castelului transformându-se uneori în lațul ce-ți gâtuie dorința de evadare spre fermitatea "continentului".

...

   Și totuși, poți cere unui "sulinot" - vorba cuiva - să părăsească această suprafață de pământ pentru a se stabili acolo unde solul pe care-ți porți pașii să te sperie cu duritatea lui, acolo unde nu poți auzi freamatul șoptit al trestiei acompaniat de cântecul broaștelor în nopțile calde de vară?

...

   Eu te invit să fii și tu unul din cei ce-și vor dori să mai revină în Sulina. Nu contează cine ești, adu-ți aminte că Sulina este o poveste perpetuă, născută pe sedimente purtate de ape și neînțelese suflete de "olandezi zburători".

    Copyright Primaria orasului Sulina 2008