Sectiune dedicata unui scurt istoric al orasului Sulina

   De altfel, Gurile Dunarii au constituit in permanenta un motiv pentru disputele teritoriale ale marilor puteri inca din timpuri stravechi si aceasta situatie s-a perpetuat, trecand, de la stadiul violent al amenintarilor militare, printr-o evolutie lenta ce a imbracat in timp hainele unei fine diplomatii.

Orasul Sulina
Imagine din orasul Sulina de altadata

   Vesnica neantelegere dintre turci si rusi a avut repercusiuni negative asupra activitatii de navigatie. Au existat sicane din partea Rusiei prin intermediul statiei de carantina de pe malul stang al Dunarii, cu intentia devierii traficului naval catre portul Odessa asa cum au existat si actiuni de sabotare a gurilor Dunarii prin scufundarea de nave.

   In anul 1840 Sulina este nominalizata ca port fluvio-maritim in cadrul Conventiei Ruso-Austriece incheiate la Sankt Petersburg.

   In urma Razboiului Crimeii, prin intermediul Congresului de pace de la Paris, in anul 1856, se pun bazele unei organizatii europene a carei rol este de a se ingriji de ameliorarea navigatiei la Gurile Dunarii si pana in portul Braila. Este vorba despre Comisiunea Europeana a Dunarii, din randul careia fac parte Austria, Rusia, Turcia, Anglia, Franta, Prusia si Sardinia.

    Copyright Primaria orasului Sulina 2008