Informatii utile

Teatru forum

Teatru Forum - forma de teatru social

Adresandu-se publicului larg, teatrul forum consta in participarea directa a spectatorilor prin inlocuirea actorilor in diverse roluri si situatii. Aceasta forma de teatru este folosita pentru a ilustra situatii si modalitati de combatere a opresiunilor, indiferent de forma lor de manifestare.

A fost dezvoltat ca forma de exprimare a unei noi realitati, bazandu-se pe interactivitatea dintre spectatorul ce inlocuieste actorul si atitudinea noului personaj creat ad-hoc.

Metoda presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

- Se joaca piesa in fata spectatorilor;

- Se poarta discutii cu spectatorii pe marginea subiectului si a atitudinilor prezentate, mediate de "joker"-ul spectacolului, ce are rolul de a stimula publicul sa se indentifice cu situatia prezentata;

- Se rejoaca piesa pentru a doua oara, iar publicul poate opri desfasurarea acesteia in orice moment, oferind, prin participarea directa in locul actorului, o solutie pentru schimbarea situatiei ilustrata de piesa respectiva;

- Se discuta cu publicul fiecare interventie si oportunitatea acestei schimbari in corectarea unor aspecte negative prezentate in piesa;

- Forumul final este cadrul in care se discuta toate schimbarile efectuate, realitatea si corectitudinea solutiilor propuse, precum si rezultatele ce pot fi obtinute in situatii reale prin aplicarea solutiilor dezbatute in cadrul forumului.

Sectiune dedicata seminarului "Cetateanul in primul rand"

   In perioada 04 – 06 septembrie 2009, s-a desfasurat la Sulina cel de-al doilea seminar local din cadrul Proiectului „Cetateanul in primul rand”, beneficiind de prezenta coordonatorilor acestui proiect si a reprezentantilor mai multor aplicanti din tara, invitati sa participe la aceasta manifestare.

Afise si pliante
Materiale de prezentare

   Acest proiect a fost initiat de Asociatia Universitatilor Populare Germane din Romania in colaborare cu Fundatia „Friedrich Ebert Stiftung”, avand ca scop educarea cetatenilor pentru implicarea activa a acestora in viata propriilor comunitati.

   Primul seminar local, ce a avut loc in anul 2005, a oferit prin intermediul dezbaterilor un punct de plecare pentru membrii „Grupului de Initiativa Locala” (GIL) din Sulina, activitatea desfasurata ulterior de catre acestia fiind inscrisa in cadrul general al obiectivelor proiectului ce isi propunea trei cai principale de actiune: crearea unei retele nationale de facilitatori comunitari in 20 de localitati si instruirea lor; informarea cetatenilor din 20 de localitati privind democratia participativa; formarea unor deprinderi de baza ale cetatenilor pentru participarea concreta la viata comunitatii.

   Pe parcursul timpului, GIL Sulina a desfasurat o serie de activitati de informare si consultare a cetatenilor cu privire la implicarea activa a acestora in cresterea nivelului conditiilor de viata in comunitate.

Seminar
Imagine din timpul seminarului

   Unul dintre proiectele pe care si le-a propus GIL Sulina si le-a realizat in parteneriat cu Primaria orasului Sulina, sunt cele doua panouri publicitare cu informatii turistice ce pot fi vizualizate pe o schita a orasului Sulina. Printre beneficiarii acestor panouri publicitare sunt turistii in cautarea unui loc de cazare, administratorii de pensiuni si, in final, toata comunitatea locala.

   Acest grup s-a marit in timp prin cuprinderea a noi membri, rezultand, astfel, o crestere a implicarii acestei structuri cetatenesti in activitatile ce s-au defasurat in oras. In acest sens pot fi enumerate o serie de proiecte ce au beneficiat de participarea GIL Sulina, precum: Clubul Seniorilor – solutie pentru reintegrarea sociala a seniorilor si realizarea spectacolului „Miss Intelepciunea”, Centrul de copii Bursa Vodafone, parcul pentru copii „Gradi”, serbarea Zilei Democratiei, Sulina – oras al florilor etc.

Imagine seminar
Imagine din timpul seminarului

   Exista, de asemenea, o serie de proiecte ce se deruleaza in acest moment, unele cu caracter permenent, iar altele ce vor fi finalizate in anul 2010. Dintre acestea amintim: „Istoria nescrisa a orasului Sulina” – o serie de interviuri cu seniorii orasului; „Ce se vede” – o campanie de constientizare a fiecaruia dintre noi privind imaginea orasului; infiintarea „Centrului local pentru Informarea Cetatenilor”; atragerea tinerilor in proiectele ce se desfasoara; crearea unui „Club de voluntariat” etc.

   Discutiile purtate in cadrul seminariului au condus la un real schimb de experienta intre facilitatorii si membrii GIL-urilor prezente, comunicarea constituind fundamentul unor relatii trainice de colaborare prezenta si viitoare, in vederea realizarii obiectivelor propuse prin derularea acestui proiect.

    Copyright Primaria orasului Sulina 2008