Galerii foto   In colaborare si parteneriat cu institutiile de cultura, organizatii si asociatii de profil, Primaria orasului Sulina isi propune sa creasca gradul de acces si participare la actul cultural, sa promoveze creativitatea si creatia artistica contemporana, concomitent cu sprijinul acordat pastrarii obiceiurilor traditionale intr-un spatiu multietnic si multicultural.

Sectiune dedicata manifestarilor traditionale - Ziua Marinei Romane - 2009

   Ziua Marinei Romane la Sulina - ritual al verii - asteptat deopotriva de locuitorii asezarii si de turistii aflati in localitate in aceasta perioada. Incepand de la slujba dedicata celor ce au imbratisat onorabila meserie a apelor, trecand apoi prin tumultul intrecerilor marinaresti si pana seara tarziu, dupa ce se sting ecourile spectacolului dedicat acestei sarbatori, exista o stare speciala ce te invaluie ca o manta fermecata a bunei dispozitii.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg

   Ziua Marinei Romane la Sulina – ritual al verii - sarbatorita asa cum se cuvine. Este si foarte greu, daca nu imposibil, sa faci abstractie fata de o asemenea sarbatoare intr-o localitate – insula, loc in care simpla prezenta iti confera statutul de traitor intre ape, in vecinatatea unui fluviu legendar ce-si gaseste aici sfirsitul in bratele unei mari capricioase. Aceasta apropiere este o binecuvantare pentru populatia ce-si gaseste rostul pe aceste meleaguri si o oaza pentru relaxarea musafirului venit la capat de lume. Poate, de aceea, organizarea acestei sarbatori se face cu atata inversunare, organizatori si participanti fiind cuprinsi de febra pregatirilor cu mult timp inainte.

11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg

   Ziua Marinei Romane la Sulina – ritual al verii – impletind jocul si intrecerea sportiva cu spiritul si traditia marinareasca. Așa, ca intotdeauna, am primit „acordul zeului Neptun”, au fost intrecerile intre lotcile tradiționale cu rame, cursa de inot mare fond și cele de inot pe distanțe scurte pe grupe de varsta, sariturile la trambulina mica si cea mare (trei si cinci metri inaltime), mersul pe scondru (uns cu vaselina, avand la capatul dinspre larg steguletul rosu ce confirma parcurgerea acestuia), prinderea ratelor, alergarea in sac, trasul de parama, spectacolul organizat pe faleza orasului si petrecerile de dupa. Apoi ecourile acestor manifestari s-au stins incet, in noapte, in cercuri largi, asemenea urmelor picaturilor de apa, lasand in urma lor franturi de amintiri pe care ne facem datoria de a le aduna in albume de fotografii, martore ale unor clipe minunate ce se doresc reeditate iar si iar, pentru a pastra in sufletul nostru, mereu vie, flacara unor traditii ce ne leaga de trecut si ne dau imboldul de a „naviga” catre viitor.

21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg

   Ziua Marinei Romane la Sulina – ritual al verii – ce si-a demonstrat inca odata menirea, adunand laolalta mic si mare, aducand astfel un omagiu celor ce au platit pretul suprem pe fluviile, marile si oceanele lumii, in incercarea de a imblanzi natura.

    Copyright Primaria orasului Sulina 2008