Poziționarea geografică a orașului Sulina
Orașul Sulina
Orașul Sulina
Sulina deține statutul de unic oraș al țării noastre, cu funcție de port la Dunăre și Marea Neagră.
Sulina reprezintă una din porțile estice de intrare în România. La Sulina, navigatorii sosiți de pe alte meridiane ale lumii, în drumul lor spre diferite alte porturi dunărene, primesc un prim salut prin intermediul undelor radio.
În raport de direcția în care navigăm, Sulina este când ultimul, când primul oraș străbătut de Dunăre. Indiferent cum este considerat, orașul face parte din lunga listă de așezări scăldate de apele Dunării, în călătoria fluviului către Marea Neagră.
Suprafața administrativă totală a orașului este de circa 32.956 ha.
Cu deschiderea principală la Dunăre (Canalul Sulina), orașul – port are o compoziție liniară de-a lungul axei cardinale est – vest.
Fiind structurată în 6 străzi paralele cu Dunărea și 13 străzi perpendiculare pe fluviu, rețeaua stradală însumează aproximativ 39 km.
Un lucru demn de remarcat este faptul că străzile paralele sunt numerotate de la I la VI, ( Str.I, Str.a II-a etc., ca în New York), pe când cele perpendiculare poartă diverse nume, atât ale unor personalități istorice și literare (ex: Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu etc.), cât și denumiri comune (Dunării, Aleea Tineretului etc.).
Având funcție de port la Dunăre și la Marea Neagră, în dreptul localității, pe malul drept al Canalului Sulina, au fost amenajate construcții portuare de-a lungul falezei orașului, ce permit acostarea navelor maritime și a celor care deservesc traficul local de mărfuri și pasageri în condiții de deplină siguranță.
În componența zonei portuare Sulina, găsim perimetre amenajate, precum cele ale Șantierului Naval, ale Zonei Libere, ale portului de tranzit pentru diverse mărfuri, cât și perimetre neamenajate care oferă alternative potențialilor investitori.
Sulina este legată de restul țării numai pe calea apei: Canalul Sulina către Tulcea, Marea Neagră către Constanța și canalele care strabat Delta Dunarii, către localitățile din împrejurimi.
Tulcea reprezinta unicul punct de acces către Sulina, deplasarea efectuându-se în mod regulat cu nave de pasageri clasice și rapide.
Orașul Sulina, ca parte componentă a Deltei Dunării, este supusă unui regim special de protecție a naturii, prin înființarea de către stat în anul 1993 a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
La nivel național, localitatea Sulina deține statutul de Zonă de Interes Național prin Legea nr.345 din 06 iulie 2001 pentru aprobarea O.G. nr.125/2000, privind declararea orașului Sulina, județul Tulcea și a zonei înconjuratoare ca obiectiv de interes național.