Farurile - simboluri ale orașului Sulina - Primaria Sulina

Du-te la conținut

Farurile - simboluri ale orașului Sulina

Orașul Sulina > Turism local
Farurile orașului
  Construite pentru a ajuta orientarea navigatorilor care navigă în apropierea coastelor, indicând potențiale pericole de navigație sau diverse aliniamente ce trebuie respectate în interesul siguranței navigației, farurile stârnesc curiozitatea vizitatorilor, în jurul lor împletindu-se legendele locale.
  Farurile constituie și suportul denumirii orașului Sulina, drept „Orașul celor patru faruri“, nume folosit în pliantele de prezentare ale localității.
  Farul Vechi din Sulina - astăzi muzeu - a fost construit între anii 1869 - 1870.
  Având o înălțime de 17,34 metri și o formă tronconică, farul găzduiește în prezent cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.
  Tot la parterul farului se află o altă sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, organism internațional constituit în urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856.
  Scara metalică, în formă de spirală, ne conduce la cupola farului, treptele și interiorul construcției fiind iluminate prin intermediul celor trei ferestre circulare ale turnului.
  Farul vechi din Sulina reprezintă un simbol al activității desfășurate de către Comisia Europeană a Dunării (am putea spune fără să greșim, precursoarea Uniunii Europene de astăzi) în punctul cel mai estic al țării.
Farul vechi Sulina
Farul vechi pe malul stâng
  Farul de pe digul de nord a fost construit în anul 1887.
  În formă de turn circular din metal, de tip greu, cu o înălțime de 45 picioare (13,7 metri), farul difuza semnalul optic pe o distanta de 8 mile marine, fiind o adevarată „făclie a vieții“, indispensabilă tuturor vaselor care intrau sau ieșeau de pe brațul Sulina.
  Lucrările de prelungire în mare a digurilor gurii Canalului Sulina, începute în anul 1922, au stopat utilizarea acestui far la semnalizarea navigației pe timp de noapte.
  În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, farul a devenit punct de observație utilizat de către marina militară germană.
  Astăzi, este martorul tăcut al istoriei orașului și un element doveditor al poziționării de odinioară a gurii de intrare pe Canalul Sulina.
  Farul de pe digul de sud are o înălțime de 38 picioare (11,6 metri).
  Construit din metal, de tip ușor, farul a fost dizlocat de pe postamentul său în anul 1922, datorită începerii lucrărilor de prelungire în mare a digurilor de protecție a gurii Canalului Sulina.
  În anul 1960 acest far a fost reinstalat pe soclul sau pentru a conferi autenticitate peisajului de altă dată, atunci când gura Canalului Sulina se afla în acel loc. A suferit pagube și deteriorări cauzate de hoții de metal care au acționat în zonă.
Farul vechi pe malul drept
Farul nou Sulina
  Farul se află amplasat aproape de capătul digului de sud al gurii Canalului Sulina și are o înălțime de 48 metri.
  Este o construcție cilindrică, iar lumina sa este vizibilă de la o distanță de 19 mile marine.
  Constituie un important punct de reper pentru navigatorii ce se apropie de coasta joasă.
Telefon:
+00 240 543 001
+00 240 543 661 (fax)
Adresa: str.I, nr.180, Sulina, jud. Tulcea, 825400. Pentru depunerea actelor în format electronic (fișiere .pdf și .doc), vă rugăm să folosiți următoarea adresă de e-mail: sulina_prim@yahoo.com. Adresă de e-mail alternativă: secretariat@primaria-sulina.ro
Link-uri utile:
Înapoi la cuprins