Iulian Țârcomnicu - Primaria Sulina

Du-te la conținut

Iulian Țârcomnicu

Orașul Sulina > Cetățeni de onoare
  Începând cu luna noiembrie a anului 2010, dl. doctor Țârcomnicu Iulian, se numără printre cetățenii de onoare ai orașului Sulina, titlul fiindu-i acordat de Consiliul Local al orașului Sulina, prin intermediul H.C.L. nr.164/30.11.2010, „în semn de apreciere pentru întreaga sa activitate medicală, precum și pentru sprijinul asigurat locuitorilor orașului Sulina“.
*
  În anul 1932, în localitatea Negreni - judeţul Telorman, la câţiva kilometri de Siliştea - Gumeşti a lui Marin Preda şi al Moromeţilor, se naşte dl. Iulian Țârcomnicu, ca fiu pentru Victor şi Ecaterina. Tatăl - Victor Țârcovnicu s-a mutat la Caransebeş şi Timişoara şi a fost un profesor specialist de referinţă naţională în ştiinţele pedagogice, autor a unor lucrări de pedagogie generală şi pedagogie şcolară - a scris şi o istorie a învăţământului bănăţean până la 1800 şi astăzi, o şcoală generală din judeţul Argeş îi poartă numele. Mama - Ecaterina Țârcovnicu/Petrescu a fost învăţătoare şi a decedat la o vârstă timpurie, iar dl Iulian Țârcomnicu rămâne orfan.
  Încurajat de exemplul părinţilor săi, dl Iulian Țârcomnicu studiază medicina şi în 1960 este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. În acelaşi an, dl Iulian Țârcomnicu soseşte în oraşul Sulina, fiind un tânăr de 28 de ani, un medic cu specializarea chirurgie generală. Dl medic Iulian Țârcomnicu urmează un stagiu la Constanța şi obţine şi specializarea obstretică - ginecologie. A renunţat la un post de medic în Constanța şi se reîntoarce la Sulina, de care s-a îndrăgostit se pare...
  Da, dl medic Iulian Țârcomnicu s-a îndrăgostit de Sulina şi o fiică a Sulinei... şi în 1964 se căsătoreşte cu tânăra Elena Teodorov - o pereche minunată în familie, o mână dreaptă de nădejde în casă şi în spital, unde a fost statistician - contabil... iar în anul 1966, din dragoste li se naşte o fiică purtând numele mamei domniei sale - Ecaterina. Aceasta devine de asemenea medic specialitatea - interne, care îi va oferi o bucurie - nepoata - Maria Carla, care alege de asemenea cariera de medic specialitatea - oncologie.
  Dl Iulian Țârcomnicu a practicat meseria de medic cu dedicare şi a transmis-o urmaşelor sale, s-a pus în slujba comunităţii locale din Sulina, renunţând la concedii şi călătorii, oferindu-şi timpul, disponibilitatea şi competenţa în sprijinul spitalului din Sulina, chiar după ieşirea la pensie, din anul 2006 până în anul 2011, cât a fost nevoie şi cât i-a permis situaţia, starea fizică şi de sănătate, până când a împlinit 50 de ani de practică medicală, de discipol vrednic al lui Hipocrate... şi spunem cu regret că prin pierderea domniei sale ca specialist, rangul spitalului a coborât de la centru de sănătate la unitate de primiri urgenţe.
  Dl medic Iulian Țârcomnicu a fost un om pasionat de istorie şi îl admira pe Napoleon Bonaparte; a cercetat şi a dorit să scrie o istorie a aşezămintelor spitaliceşti de la Sulina.
  Pentru mulţi locuitori ai Sulinei, dl medic Iulian Țârcomnicu, rămâne omul la care au apelat în ceas de zi sau noapte, când nu erau telefoane mobile, cândva în momente de durere şi agonie au cerut ajutor pentru sine sau cineva drag, au găsit soluţii vindecătoare şi salvatoare. Astăzi, mulţi locuitori ai oraşului Sulina au cuvinte de recunoştinţă şi mulţumire pentru că fie au venit la viaţa printr-o naştere cezariană asistată de un medic specialist; fie au fost salvaţi printr-o operaţie de apendicită peritonită pentru care nu mai era timp de transport la Tulcea, atunci când nu exista o şalupă sanitară rapidă... și au fost multe exemple pentru care merită prețuirea noastră...

A consemnat prof. Valentin Lavric
Telefon:
+00 240 543 001
+00 240 543 661 (fax)
Adresa: str.I, nr.180, Sulina, jud. Tulcea, 825400. Pentru depunerea actelor în format electronic (fișiere .pdf și .doc), vă rugăm să folosiți următoarea adresă de e-mail: sulina_prim@yahoo.com. Adresă de e-mail alternativă: secretariat@primaria-sulina.ro
Link-uri utile:
Înapoi la cuprins