George Georgescu - Primaria Sulina

Du-te la conținut

George Georgescu

Orașul Sulina > Cetățeni de onoare
În cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc în data de 28 septembrie 2007, Consiliul Local Sulina a adus un modest elogiu Maestrului George Georgescu, prin acordarea postmortem a documentului ce atestă calitatea de „Cetățean de Onoare al orașului Sulina“.

Primarul orașului, dl. Dimitriu Aurel, înmânând documentul d-nei Ioana Georgescu Răileanu, fiica Maestrului
Foto: Primarul orașului, dl. Dimitriu Aurel, înmânând documentul d-nei Ioana Georgescu Răileanu, fiica Maestrului.

Înmânarea acestui titlu a avut loc într-un cadru festiv, ocazionat de inaugurarea sălii „George Georgescu“ în cadrul muzeului Farului Mare din Sulina, sala cuprinzând o expoziție cu obiecte și fotografii închinate acestui om de cultură a cărui loc de naștere leagă micul nostru orașel de destinul unui mare artist.

Au participat mulți invitați la această întâlnire ce a avut-o ca prezență centrală pe fiica artistului, d-na Ioana Georgescu Răileanu, sosită din Paris pentru a simți pe viu fiorul aducerilor aminte la acest capăt al Europei.

Concertând atât în țară - Filarmonica și Opera bucureșteană avându-l director și colaborator - cât și pe marile scene ale lumii, la Berlin, Viena, Salzburg, New York, dirijorul poate că a purtat, într-un colț ascuns al inimii, o particică din Sulina, atât cât a putut cuprinde la o fragedă vârstă, noi putând fi mândri astăzi că am călătorit - în acest fel - împreună cu Maestrul și am ascultat aplauzele publicului răsplătind-i capacitatea de a tălmăci partiturile.

Cariera sa poate fi descrisă în câteva cuvinte, ca fiind închinată în totalitate muzicii, cuvintele unui alt remarcabil muzician - pianistul Dinu Lipatti, care îi îndemna pe artiști să servească muzica și nu să se servească de ea - definind evoluția în timp și peste, a dirijorului George Georgescu.

Foto: Fiica Maestrului depunând o floare la bustul acestuia
Foto: Fiica Maestrului depunând o floare la bustul acestuia.

Suntem convinși că a facut mult în ceea ce privește educarea gustului pentru muzica clasica bună și, de aceea, urmându-i întrucâtva învățăturile, considerăm că e timpul să promovăm cultivarea în rândul tinerilor a dorinței de a asculta și muzică clasică, în încercarea de reapropiere față de acest gen muzical care, iată - trecerea timpului ne arată - nu se demodează.

Poate că, ascultând-o, am putea împrumuta puțin din nemurirea ei pentru creșterea calității spiritului nostru.

Să fi apucat artistul George Georgescu să „fure“ ceva din dorința de descifrare a nemărginirii ce te învăluie în preajma mării?...

... și dacă e așa, atunci nu putem decât să fim mândri de faptul că orașul Sulina este locul nașterii acestuia.

A consemnat Dănuț Chiriac
Telefon:
+00 240 543 001
+00 240 543 661 (fax)
Adresa: str.I, nr.180, Sulina, jud. Tulcea, 825400. Pentru depunerea actelor în format electronic (fișiere .pdf și .doc), vă rugăm să folosiți următoarea adresă de e-mail: sulina_prim@yahoo.com. Adresă de e-mail alternativă: secretariat@primaria-sulina.ro
Link-uri utile:
Înapoi la cuprins